تاریخ امروز2 آذر 1403
سند زدن ملک چه مراحل و نکاتی دارد؟

سند زدن ملک چه مراحل و نکاتی دارد؟

سند زدن ملک چگونه مراحلی دارد؟

به نام زدن و یا سند زدن خانه ، جزئیاتی دارد که اگر به آن‌ها توجه نشود، ممکن است باعث پشیمانی خریدار و یا فروشنده شود. در این مطلب تلاش کرده‌ایم تا شما با این جزئیات آشنا شوید.

مراحل سندزدن خانه

در درجۀ اول برای خرید و سند زدن خانه یا ملک به دو نفر احتیاج داریم:
فروشنده: کسی که می‌خواهد ملک یا خانه را بفروشد.
خریدار: کسی که می‌خواهد ملک یا خانه را بخرد.

معاملۀ ملک در ایران سه مرحله دارد که عبارتند از

  1. توافق
  2. دریافت کد رهگیری
  3. سند زدن
سند زدن خانه چگونه مراحل و نکاتی دارد؟ | مرجع تخصصی مسکن کیان

توافق

مرحلۀ اول، توافقی است که خریدار و فروشنده با هم می‌کنند. در این توافق نوشته‌ای کتبی به نام قول‌نامه می‌نویسند یا به ‌عبارتی فروشنده و خریدار می‌گویند ما حرفی که بین خودمان زده‌ایم را قبول داریم و آن را مکتوب می‌کنیم. اگر دو نفر شاهد مرد زیر قول‌نامه را امضا ‌کنند به مبایعه‌نامه تبدیل می‌شود.
درصورت پشیمانی : فرض کنید شما خانه‌ای را پسندیده‌اید و مبایعه‌نامه نوشته‌اید ولی همسرتان می‌گوید من این خانه را نمی‌پسندم. باید در مبایعه‌نامه مشخص باشد که اگر خریدار یا فروشنده پشیمان شدند چه اتفاقی خواهد افتاد. شما باید برای پشیمانی، زمان مشخص کنید، مثلا تا 24 ساعت بعد از تنظیم مبایعه‌نامه می‌توانید پشیمان شوید. در صورت پشیمانی، خسارتی نیز تعیین می‌کنند که حتما باید مبلغ آن در مبایعه نامه ذکر شود.
گول خوردن : در معاملات اصطلاحی به نام خیارات وجود دارد. «خیار» به طورکلی، به توانایی و اختیار فسخ معامله گفته می‌شود. خیارات انواعی دارد مانند مجلس، غبن، تدلیس، فاحش (چیزی که معامله کرده‌ام با آنچه دیده‌ام تفاوت بسیاری دارد.) و…
عموما در مبایعه‌نامه ، خیارات را از خودشان ساقط می‌کنند و جملۀ « اسقاط کافۀ خیارات ولو خیار فاحش » می‌نویسند یا به‌عبارتی می‌گویند ما با علم اینکه چنین اتفاقی نیفتاده است، معامله می‌کنیم و به‌هیچ وجه معامله را فسخ نمی‌کنیم. وقتی خریدار یا فروشنده اختیار خیارات را از خودش ساقط کند و بعد از معامله متوجه شود در هر زمینه‌ای گول خورده است دیگر نمی‌تواند کاری انجام دهد و حق بر هم زدن معامله را ندارد. با نوشتن «اسقاط کافۀ خیارات ولو خیار فاحش» اجازۀ فسخ معامله را از خودتان می‌گیرید.
سند زدن خانه چگونه مراحل و نکاتی دارد؟ | مرجع تخصصی مسکن کیان
منصوبات و ملزومات : وقتی شما ملکی را می‌خرید، بعضی وسیله‌ها روی خانه است. در این بند به‌طور مفصل همه را ذکر می‌کنید. مثلا من خانه را با کولر آبی، شوفاژ، موتورخانه، کابینت، موکت، یک خط تلفن و… خریده‌ام. بهتر است تا می‌توانید توجه کنید و منصوبات را شفاف‌ بنویسید. اگر این بند را ننویسید ممکن است وقتی خانه را تحویل می‌گیرید، شوفاژ و یا کابینت نداشته باشد و فروشنده همه‌چیز را با خودش برده باشد. بعد از تکمیل موارد فوق، خریدار و فروشنده و حداقل دوشاهد زیر این مبایعه‌نامه را امضا می‌کنند.
در این مبایعه‌نامه باید نحوۀ پرداخت هزینه‌های انتقال سند نیز نوشته شود. بعضی از این هزینه‌ها با فروشنده و برخی با خریدار است. فروشنده باید تمامی بدهی‌های ملک را تا روز تحویل بپردازد. ممکن است شما به‌عنوان خریدار، خانه را امروز تحویل گرفته ولی یک‌ سال بعد سند بزنید، برای همین از روزی که خانه را تحویل می‌گیرید، تمام هزینه‌ها با شماست و فروشنده باید خانه را بدون بدهی به شما تحویل دهد.

دریافت کد رهگیری

تاکنون خریدار، با فروشنده به توافق رسیده‌اند و مبایعه‌نامه نوشته‌اند. اما این مبایعه‌نامه منحصربه‌فرد نیست و ممکن است فروشنده خانه را به چندین نفر دیگر نیز بفروشد. برای جلوگیری از این اتفاق، بعد از تنظیم مبایعه‌نامه، فروشنده و خریدار، به بنگاه‌های معاملۀ املاک مجاز می‌روند، تا مبایعه‌نامۀ خود را در سیستم نرم‌افزاری جامع ثبت کنند. دقت داشته باشید «بنگاه معاملۀ املاکی» که مراجعه می‌کنید حتما رسمی و معتبر باشد.

سند زدن

در این مرحله از انتقال سند خریدار کاری ندارد و فروشنده باید با شناسنامه و اصل سند، به «دفترخانۀ اسناد رسمی» مراجعه کند. دفترخانه لیست مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده را به فروشنده می‌دهد تا آن را آماده کند.

مدارک لازم برای تشکیل پروندۀ نقل و انتقال و سند زدن خانه :

  1. اصل و تصویر سند مالکیت
  2. اصل و تصویر بنچاق
  3. تصویر شناسنامه و کارت ملی فروشنده و خریدار
  4. اصل و تصویر وکالت‌نامه
  5. اصل و تصویر پایان‌کار و یا عدم خلافی شهرداری یا نامۀ بازدید شهرداری یا بخشداری ( در مورد زمین‌های دارای بنا و زمین‌های بدون بنا )
  6. صورت‌مجلس تفکیکی در مورد آپارتمان ( این مورد باید هماهنگ شود )
  7. اصل و تصویر حصر وراثت ( در مورد سندهای ورثه‌ای )
  8. اصل و تصویر فرم مالیات بر ارث ( در مورد سندهای ورثه‌ای )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *