تاریخ امروز3 آذر 1403

به گزارش عصر امروز جام جم درباره طرح اقدام ملی مسکن گزارش داده استک ثبت‌نام طرح اقدام ملی مسکن مدتی است در استان‌های مختلف کشور شروع‌شده و ثبت‌نام از متقاضیان در تهران هم 30 آذر شروع می‌شود. نکته مهم آن که قرار نیست در سطح شهر تهران برای متقاضیان، مسکن ساخته شود بلکه در شهرهای جدید اطراف تهران احداث می‌شود؛ یعنی مناطقی که برخی مسؤولان ارشد دولت فعلی آنها را بیابان خوانده بودند. طرح اقدام ملی مسکن برای دولتی که شش سال از مداخله در بازار مسکن پرهیز کرد گامی رو به جلو محسوب می‌شود، هرچند نسبت به اجرای آن اما و اگرهایی وجود دارد. پیش‌بینی می‌شود طرح اقدام ملی مسکن که با هدف افزایش تولید مسکن و پاسخگویی به نیاز جامعه صورت می‌گیرد، بتواند در بلندمدت، تغییراتی را در بازار بحرانی مسکن ایجاد کند. این اقدام قرار است با اولویت شهرهای جدید پیرامون کلانشهرها انجام شود. بر این اساس، واحدهای طرح ملی برای کلانشهرها در شهرهای جدید پیرامونی نظیر پرند و پردیس در تهران، صدرا در شیراز و سهند در تبریز ساخته خواهد شد. حبیب‌ا… طاهرخانی، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید، سهم شهرهای جدید از 400 هزار واحد طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن را ۷۰ هزار واحد خوانده است. پیش از این دولت دهم در این شهرهای جدید، مسکن مهر احداث کرد که مورد انتقاد مسؤولان دولت فعلی قرار گرفت، چراکه معتقد بودند این شهرها به علت نداشتن زیرساخت کافی برای سکونت، بیابان است.

در تهران مسکن ساخته می‌شود؟

با این که قرار است ثبت‌نام طرح اقدام ملی مسکن در استان تهران از 30 آذرشروع شود، هنوز نسبت به مکان ساخت این واحدها در تهران برای مردم ابهام وجود دارد. پس از کلنگ‌زنی چند پروژه مشارکتی ساخت مسکن در مناطقی چون تهرانسر و شهر اندیشه، این تصور به وجود آمد که دولت قصد دارد طرح اقدام ملی مسکن را برخلاف مسکن مهر که در پرند و پردیس ساخته شد، در این مناطق احداث کند.

اما توضیحات بعدی مسؤولان وزارت راه و شهرسازی نشان داد هیچ واحدی از طرح اقدام ملی مسکن در سطح تهران و حتی تهرانسر و اندیشه ساخته نخواهد شد و متقاضیان تهرانی به شهرهای جدید پرند و پردیس منتقل خواهند شد؛ یعنی همان شیوه‌ای که در مسکن مهر انجام شد. در مسکن مهر نیز چون در سطح شهر تهران، زمین خالی وجود نداشت که دولت بتواند آن را به طور رایگان به متقاضیان بدهد، از ظرفیت شهرهای جدید استفاده شد و در پرند و پردیس نزدیک به 200 هزار خانوار خانه‌دار شدند؛ اما مسؤولان دولت فعلی این جانمایی برای مسکن مهر را مورد انتقاد قرار داده‌اند و آن را خانه‌سازی در بیابان نامیده‌اند.

۴۰ درصد از ثبت‌نام کنندگان مسکن ملی
مشمول این طرح نمی‌شوند

وزیر راه و شهرسازی می‌گوید به طور متوسط فرم «ج» ۴۰ درصد از ثبت‌نام‌کنندگان در طرح اقدام ملی مسکن «قرمز» است، یعنی قبلاً از تسهیلات یارانه‌ای خرید یا ساخت واحد مسکونی استفاده کرده‌اند و مشمول طرح اقدام ملی مسکن نمی‌شوند.

به گزارش ایرنا، محمد اسلامی در حاشیه نشست هیات دولت و در جمع خبرنگاران درباره طرح اقدام ملی مسکن گفت: متاسفانه برخی مردم شرایط ثبت‌نام را رعایت نمی‌کنند؛ این افراد با حضور و ثبت‌نام در سایت، باعث افزایش تراکم سایت می‌شوند و دیگران را دچار مشکل می‌کنند.

وی از کسانی که یک بار از مزایا و امکانات مسکن استفاده کرده‌اند، درخواست کرد: این افراد در سایت ثبت‌نام نکنند تا بتوانیم پاسخگوی مردمی باشیم که تاکنون از امکانات دولتی استفاده نکرده‌اند.

وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: بخشی از ثبت‌نام‌ها انجام‌شده و ثبت‌نام در سایر استان‌ها ادامه دارد.

اسلامی اضافه کرد: ظرفیتی که برای ۴۰ شهر پیش‌بینی کرده بودیم، متناسب با نیاز مردم بوده است اما در بقیه شهرها باید ظرفیت‌های جدید پیش‌بینی کنیم.

به گزارش ایرنا، متقاضیان ثبت‌نام در طرح اقدام ملی و افراد تحت تکفل باید فاقد زمین مسکونی یا واحد مسکونی از روز اول فروردین‌ماه ۸۴ به بعد باشند و پس از انقلاب اسلامی از امکانات نهادهای عمومی غیردولتی مربوط به تأمین مسکن شامل زمین، واحد مسکونی یا تسهیلات یارانه‌ای خرید یا ساخت واحد مسکونی استفاده نکرده باشد. به عبارتی فرم ‹‹ج›› در استعلام از سامانه مربوط باید سبز باشد.

شرط دیگر متأهل یا سرپرست خانوار بودن است. البته زنان خودسرپرست مشروط به داشتن حداقل ۳۵ سال سن می‌توانند در این طرح نام‌نویسی کنند.

نرخ سود وام طرح ملی مسکن ۱۸ درصد است، اگر نمی‌توانید ثبت‌نام نکنید!

مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران گفت: افرادی که توانایی پرداخت اقساط وام با سود ۱۸ درصدی را ندارند در طرح ملی مسکن ثبت‌نام نکنند.

به گزارش میزان، رضا نگهبان با بیان این‌که کسانی که فاقد شرایط ثبت‌نام هستند در ثبت‌نام طرح ملی مسکن شرکت نکنند، بیان کرد: افرادی که صاحب زمین یا واحد مسکونی از سال ۸۴ بوده‌اند یا از سال ۵۷ تاکنون از امکانات نهادهای عمومی غیردولتی مثل واحد مسکونی، زمین و تسهیلات یارانه‌ای استفاده کرده‌اند به اصطلاح فرم «ج» آنها قرمز است، در ثبت‌نام اقدام ملی مسکن توسط سامانه حذف می‌شوند.

وی ادامه داد: با ورود این افراد به سامانه تنها ترافیک ثبت‌نام بیشتر می‌شود و حقوق همشهریان خود را نقض می‌کنند. پس اکیداً به این افراد توصیه می‌کنیم در ثبت‌نام شرکت نکنند.

وی همچنین از کسانی که توانایی پرداخت اقساط تسهیلات وام بانکی با سود ۱۸ درصد را در طرح مذکور ندارند خواست به عنوان دومین گروه به سایت مراجعه نکنند.

مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران گفت: مورد بعدی کسانی هستند که سابقه پنج سال سکونت در شهر مورد تقاضا را ندارند، چون در مرحله بعدی پالایش حذف می‌شوند پس این گروه هم نباید برای ثبت‌نام اقدام کنند.

به گزارش میزان، در حالی نگهبان مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران حرف از نرخ سود ۱۸ درصدی اقساط وام طرح ملی مسکن به میان آورده است که محمودزاده، معاون امور مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، درباره هدف از اجرای طرح ملی مسکن گفت: اجرای اقدام ملی تولید مسکن که ۱۸۰ هزار واحد آن آغاز شده برای دو گروه کم درآمدی و متوسط قابل انجام است.

مسکن مهر در بیابان ساخته شد؟

رئیس‌جمهور در شش سال گذشته چند بار تاکید کرده بود دولت وی با ساخت مسکن در بیابان مخالف است که به نوعی کنایه به احداث مسکن مهر در شهرهای پردیس و پرند بود. تاکید روحانی در چند سال اخیر این بود که دولت به جای ساخت مسکن در بیابان باید به نوسازی بافت‌های فرسوده اقدام می‌کرد. مثلاً در فروردین 1395 روحانی گفت: این‌که تنها یک ساختمان دیواردار و سقف دار ساخته شود، بدون آن‌که نیازمندی‌هایی مثل امنیت، بهداشت، آموزش، آب، برق، گاز و… در نظر گرفته شود درست نیست و مردم چطور می‌توانند از ساختمانی که در بیابان ساخته و رها شده استفاده کنند؛ بنابراین برای حل مسأله مسکن باید راه صحیح را انتخاب کنیم.

عباس آخوندی، وزیر راه سابق بیش از همه از مسکن مهر انتقاد کرده و آن را مزخرف خوانده بود. او در آبان سال گذشته هم در مراسم تودیعش گفت: حضرات هر روز تبلیغ می‌کنند که این دولت حتی یک مسکن هم نساخته است. این افتخار دولت است که حتی یک واحد مسکونی نساخت. حسین عبده تبریزی، مشاور ارشد آخوندی هم مدعی شده بود مسکن مهر سبب شد روستاییان چوپانی را رها کرده و ساکن شهرها شوند.

آیا پرند و پردیس بیابان است؟

محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گفت: ثبت‌نام طرح اقدام ملی مسکن در تهران نیز به مثابه سایر شهرستان‌های کشور انجام خواهد شد که همه این ثبت‌نام‌ها تا آخر آذرسال جاری انجام خواهد شد.

وی افزود: وزارت راه و شهرسازی بنا دارد متقاضیان مسکن کلانشهرها را طبق مصوبه‌ای که از سال‌ها قبل وضع‌شده و مبنی بر کنترل جمعیت این شهرهاست در شهرهای تازه‌ساخت اطراف سکنا دهد.

معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی تصریح کرد: در وضعیت فعلی بحث پروژه‌های مشارکتی دولت و بخش خصوصی (به عنوان مثال پروژه مشارکتی تهرانسر) اصلاً مطرح نیست و تمامی ثبت‌نام کنندگان در واحدها غیرمشارکتی و بدون دخالت دولت ساخته می‌شود، اسکان می‌یابند.

محمودزاده در ادامه یادآور شد: تنها 8 درصد از پروژه‌های ساخت مسکن در طرح اقدام ملی مشارکتی است و 92 درصد آن توسط بخش خصوصی انجام خواهد شد.

وی با بیان این که پروژه‌های مشارکتی زمانی کلنگ زده خواهد شد که تفکیک سهم بین دولت و بخش خصوصی صورت گیرد، گفت: تمام متقاضیان ثبت‌نام کننده در شهرهای تهران، مشهد و تبریز و دیگر کلانشهرها به حاشیه این شهرها فرستاده خواهند شد، چون فلسفه این است که شهرهای جدید جمعیت شهرهای بزرگ را پوشش بدهند مثل تهران که پرند، اندیشه و پردیس جمعیتش را در خود جای دادند.

معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گفت: در راستای ساماندهی طرح ملی مسکن تصمیم گرفته شد مکان‌هایی برای ساخت انتخاب شود که دارای امکانات باشند که در تهران شهرهای پردیس، پرند و هشتگرد انتخاب شده که مسکن مهر هم در آنجا ساخته شد. وی با بیان اینکه مسکن مهر امکانات را به حاشیه شهرها برد افزود: شهرهای جدید با مأموریت گسترش خدمات زیربنایی و روبنایی و تکمیل طرح‌های مسکن تأسیس شد و اکنون برنامه‌ریزی کرده تا طرح اقدام ملی مسکن به خوبی اجرا شود.

محمودزاده در پاسخ به اظهارنظر برخی مقامات دولت درباره مسکن مهر که ساخت آن را در بیابان عنوان کرده بودند تصریح کرد: نمی‌توان لفظ کلی برای یک طرح به کار برد و بر اساس تصمیمی که گرفته شد از اراضی دارای امکانات استفاده می‌شود.

معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در کلان‌شهرهای کشور ثبت‌نامی برای طرح اقدام ملی مسکن وجود ندارد تاکید کرد: ثبت‌نام در شهرهای جدید انجام خواهد شد و در سایر شهرهای استان‌ها هم هر شهری که امکان تأمین زمین داشته باشد در آن ثبت‌نام خواهد شد. به گفته وی، شهرهایی که امکان تأمین زمین را ندارند به شرکت شهرهای جدید مربوط می‌شود و هیچ مسکنی در کلانشهرها برای این طرح ساخته نمی‌شود. این مقام مسئول در وزارت راه و شهرسازی با بیان اینکه شهرهای پردیس، پرند و هشتگرد به منظور تأمین ظرفیت بیشتر برای تهران ایجاد شده است افزود: طبق برنامه زمان‌بندی‌شده ثبت‌نام مسکن در هر شهر انجام خواهد شد و مطمئن هستیم استقبال زیادی از این طرح خواهد شد.

6 سال معطلی و بازگشت به خانه اول

افشین پروین‌پور کارشناس مسکن درباره طرح اقدام ملی مسکن به خبرنگار ما گفت: در دولت یازدهم به طرح مسکن مهر توهین‌های زیادی شد و این طرح مزخرف و فاجعه نامیده شد و اعلام کردند چوپان‌ها را به شهر کشاند در حالی که طرح مسکن مهر به‌عنوان یک پروژه گسترده خیلی از خانوارهای کم‌درآمد و خانوارهای متوسط را خانه‌دار کرد.

وی افزود: کسانی که در شهرهای اصلی امکان خانه‌دار شدن نداشتند به‌جای مستأجری در شهرها به حاشیه شهرها رفتند و صاحب‌خانه شدند.

پروین‌پور با اشاره به اینکه دولت شش سال وقت خود و مردم را گرفت تا دوباره به خانه اول خودش بازگردد تصریح کرد: در سال 94 طرح کارت سوخت به دلیل اینکه در دولت قبل اجراشده بود با اتهاماتی مانند دونرخی فساد می‌آورد کنار گذاشته شد و مصرف بنزین در کشور به طور بی‌سابقه‌ای افزایش یافت و پس از چهار سال عدم نظارت و از دست رفتن سرمایه‌های کشور به خانه اول بازگشتیم و بنزین دوباره دونرخی شد. در بخش مسکن هم همین موضوع اتفاق افتاد و پس از روی کار آمدن دولت یازدهم همه اقدامات دولت نهم و دهم مزخرف و فاجعه نامیده شد و پس از شش سال همان طرح‌ها را اجرا کردند که ادامه مسکن مهر با نام طرح ملی مسکن یکی از آنهاست.

51 درصد تهرانی‌ها صاحبخانه نیستند

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران که در تابستان جاری منتشر شد، سهم مالکیت واحدهای مسکونی در استان تهران 49 درصد بوده است. در آبان سال ۱۳۹۰ از تعداد ۲۱ میلیون و ۴۹ هزار و ۹۳۴ خانوار، ۶۲.۷ درصد از خانوارها مالک عرصه و اعیان بوده‌اند. مقایسه سرشماری سال‌های ۱۳۹۰ با ۱۳۹۵ نشان می‌دهد درصد خانوارهای مالک از ۶۲.۷ درصد در کل کشور در سال ۱۳۹۰ به ۶۰.۵ درصد در سال ۱۳۹۵ کاهش یافته است.

همچنین بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵، بیشترین درصد خانوارهای اجاره‌نشین در استان تهران با ۴۳.۵ درصد بوده است.

تمامی کارشناسان متفق‌القول می‌گویند سالانه باید یک میلیون مسکن در کل کشور ساخته شود، در حالی که در طرح اقدام ملی تنها 400 هزار مسکن در کشور ساخته خواهد شد، از طرف دیگر در شش سال گذشته به معنای واقعی کلمه دولت هیچ مسکنی نساخته است.

واضح است در شش سال گذشته شش میلیون مسکن باید ساخته می‌شد، ولی دولت به اشکال مختلف از این امر ممانعت ورزید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *