تاریخ امروز3 آذر 1403

5 نکته هنگام خرید آپارتمان !

آپارتمان

این مطلب صرفاً برای خریداران آپارتمان نوساز نیست، وقتی عمیق‌تر به موضوع بیندیشیم که ساختمان‌یک سرمایه ملی است، حاصل تفکر ، خلاقیت ، زمان و سرمایه است معتقد می‌شویم که همگی باهم به موضوع فکر کنیم که چگونه می‌توانیم با تغییر رفتار انتخاب آپارتمان خوب به حفظ بهتر این سرمایه ملی کمک کنیم.

۱- اهمیت سبک زندگی در انتخاب آپارتمان

اولین موضوع مهم در انتخاب یک آپارتمان این است که قسمت شب و روز یا به‌عبارت‌دیگر قسمت خصوصی و قسمت عمومی یک آپارتمان از هم جدا باشند به عبارت ساده‌تر اینکه بخش‌هایی از آپارتمان که در زمان خواب از آن‌ها استفاده می‌کنید “مثل اتاق‌خواب‌ها و سرویس‌های بهداشتی” با فضاهایی که در طول روز از آن‌ها استفاده می‌شود تداخل نداشته باشد .

عامیانه‌تر این ست که برای اینکه از اتاق‌خواب به حمام بروم نیازی نباشد که از سالن پذیرائی یا آشپزخانه و یا حتی نشیمن عبور کنم. بدیهی است که اتاق‌خواب‌ها در طول شب استفاده می‌شوند و نیازی نیست که نور زیادی داشته باشند ولیکن نشیمن و آشپزخانه که بیشتر طول روز از آن‌ها استفاده می‌شود بهتر است که در محل پرنورتر ساختمان واقع‌شده باشند به‌صورت خلاصه اینکه قسمت شب آپارتمان در ضلع شمالی و قسمت روز آپارتمان در ضلع جنوبی آپارتمان واقع‌شده باشد و ضمناً اینکه اتاق‌خواب‌ها به هم نزدیک باشند و سرویس بهداشتی میهمان در قسمت خصوصی آپارتمان واقع نشده باشد و آشپزخانه ضمن ارتباط با قسمت خصوصی آپارتمان در قسمت روز آپارتمان واقع‌شده باشد.

ورودی آپارتمان حائز اهمیت است و اصولاً اولین برخورد هرکسی در یک واحد مسکونی در ورودی آپارتمان است و این مکان باید بتواند آرامش اولیه و رفع تنش محیط بیرون از آپارتمان را ایجاد نماید لذا یک کمد یا رختکن و یک آینه شفاف و بزرگ و محلی برای گذاشتن کیف و کفش وچتراز ضروریات زندگی امروزی به نظر می‌رسد.

اصولاً خانواده‌های ایرانی در طبخ غذاهای خوش‌رنگ و بو مهارت دارند ولی همین بوی خوش درزمانی که میهمانان در سالن منتظر میزبانشان هستند خوشایند نیست بهتر است در زمان خرید آپارتمان به بسته یا باز بودن آشپزخانه توجه ویژه‌ای مبذول داشت و حتی اگر به هر صورت آشپزخانه اوپن را ترجیح می‌دهیم به تهویه هوای آشپزخانه و بسته بودن قسمت ریخت‌وپاش آن (قسمت کثیف آشپزخانه) و جلوه ویژه قسمت زیبای آشپزخانه (قسمت تمیز آشپزخانه) توجه داشته باشیم. داشتن یک انباری حتی خیلی کوچک در کنار آشپزخانه امتیاز بزرگی محسوب می‌گردد.

 

۲- مساحت فضاهای موردنیاز در یک آپارتمان ایده آل

هر خانواده برای مساحت آپارتمان موردنیاز خود دلایل خاصی دارد و اصولاً برای این منظور که بیشتر یک امر احساسی و سلیقه‌ای است ، هیچ‌گاه نمی‌توانیم الگوی مصرفی تعیین کنیم ولیکن ابعاد قسمت‌های مختلف آپارتمان موردنیاز یا بهتر بگویم حداقل ابعاد موردنیاز را می‌توانیم بررسی کنیم و البته جمع مساحت این بخش‌ها می‌تواند به انتخاب بهتر متراژ آپارتمان مورد تقاضای خانواده کمک شایانی نماید .

اول از “ورودی آپارتمان” شروع می‌کنیم که پس از باز شدن درب آپارتمان اولین برخورد با فضاهای جدید را ایجاد می‌نماید این فضا برای آپارتمانهای کوچک حدوداً (۱۲۰تا ۱۴۰) × (۱۴۰ تا ۱۸۰) سانتیمتر است یعنی تقریباً مساحتی بین ۷/۱ متر مربع تا ۵/۲ متر مربع و برای آپارتمانهای متوسط حدوداً (۱۲۰تا ۱۴۰) × (۲۱۰ تا ۲۷۰) سانتیمتر است یعنی تقریباً مساحتی بین ۵/۲ متر مربع تا ۷/۳ متر مربع و برای آپارتمانهای بزرگ حدوداً (۱۷۰تا ۲۱۰) × (۲۱۰ تا ۲۷۰) سانتیمتر است یعنی تقریباً مساحتی بین ۵/۳ متر مربع تا ۷/۵ متر مربع مطابق بررسی شماتیک زیر ولیکن توجه داشته باشید که ملاک ارزش ، ابعاد است و نه مساحت .

دوم”آشپزخانه” که باید امکان‌پذیرش و نصب لوازم موردنیاز خانواده از قبیل اجاق خوراک‌پزی ، سینک ظرفشوئی ، هود ، فر ، یخچال ، ماشین لباس‌شوئی ، ماشین ظرفشوئی و … را داشته باشد. اگر در دو طرف آشپزخانه کابینت وجود دارد فاصله بین دو کابینت باید حداقل ۱۲۰ سانتیمتر باشد و ضمناً گنجایش لوازم مصرفی و روزمره منزل را نیز داشته باشد وجود یک انباری مواد مصرفی و میز آشپزخانه امتیاز بزرگی بشمار می‌آید.

سوم”سالن پذیرائی و غذاخوری و نشیمن” است .

برای “سالن پذیرایی” بر اساس سلیقه و مهارت در چیدمان آن و تعداد میهمانان معمول باید فضا را محاسبه نمود. برای به دست آوردن ابعاد موردنیاز این بخش از آپارتمان ، برای محاسبه فضای موردنیاز ، هر مبل تک‌نفره را ۷۰ تا ۸۰ سانتیمتر مربع و مبل چندنفره را به تعداد نفرات آن در همین ابعاد ضرب نمائیم مثلاً برای کاناپه سه‌نفره طول ۲۱۰ تا ۲۴۰ سانتیمتر را در نظر می‌گیریم و درنهایت فضای یک میز را هم در وسط مبلمان به مجموع فضای به‌دست‌آمده اضافه می‌نماییم.

برای “سالن غذاخوری” عرض میز را ۱۱۰ سانتیمتر و طول آن را بر اساس هر نفر ۶۰ سانتیمتر محاسبه می‌نماییم مثلاً برای یک میز ۸ نفره ابعاد ۱۱۰×۱۸۰ سانتیمتر را در نظر می‌گیریم و به طول و عرض آن‌یک متر جهت قراردادن صندلی‌ها اضافه می‌کنیم یعنی یک فضای ۲۱۰×۲۸۰ سانتیمتری برای این منظور فضایی مناسب به شمار می‌آید.

و برای “نشیمن” نیز مطابق همین ابعاد عمل می‌کنیم فقط یک‌فاصله حداقل سه متری از محل قرار گرفتن تلویزیون تا محل نشستن را مدنظر قرار دهید.

چهارم”اتاق‌خواب‌ها” که به‌واسطه قرار گرفتن تخت خواب دونفره یا تک‌نفره و بقیه ملحقات چیدمان مشکل‌تری دارند. توجه بفرمائید که بهتراست امکان قرار گرفتن تخت خواب را هم در عرض و هم در طول اتاق‌خواب بررسی فرمائید و برای عبور کردن از بین لوازم سرویس خواب حداقل یک مسیر عبور ۶۰ سانتیمتری را در نظر بگیرید مطابق بررسی شماتیک زیر

یعنی اینکه برای یک اتاق با تخت دونفره حداقل ابعاد ۳۴۰×۳۵۰ سانتیمتر کافی است . بازهم توجه داشته باشید که ابعاد مهم هستند و مساحت اتاق در درجه دوم قرار دارد .

پنجم”سرویس‌های بهداشتی” هم همان‌طور که باید ابعاد مناسب و راحتی داشته باشند باید زیبا و قابل‌استفاده نیز باشـند و بهترین و ساده‌ترین آزمایش در مورد مناسب بودن ابعاد آن این ست که وقتی درب را باز می‌کنیم به هیچ‌یک از سرویس‌های بهداشتی برخورد نکند و وقتی‌که در داخل حمام و یا توالت هستیم بدون هیچ مشکلی درب را بازکنیم و خارج شویم.

۳- نسبت مشاعات ساختمان به مساحت کل آپارتمانها

به‌طورکلی هرچه نسبت مساحت مشاعات ساختمان به مساحت مفید کل آپارتمانها بیشتر باشد قطعاً در آن ساختمان امکانات بیشتری پیش‌بینی‌شده است و آسایش بیشتری را برای ساکنین به ارمغان خواهد داشت. فضاهایی مانند لابی ورودی و استخر و سونا و سالن ورزشی و سالن اجتماعات و سالن انتظار و پارکینگ اضافی و انباری که با هزینه سازنده ساخته می‌شوند مستقیماً در قیمت نهایی آپارتمان تأثیر بسزایی دارند.

در یک ساختمان خوب نسبت مساحت مشاعات حدوداً معادل ۴۰% مساحت کل مساحت مفید آپارتمانها است ولی هر چه این نسبت بیشتر باشد نشانه مرغوبیت ساختمان و آسایش بیشتر برای ساکنین است و طبیعتاً خریداران باید مبلغ بیشتری برای هر مترمربع مساحت آپارتمان خودپرداخت نمایند.

مثلاً ساختمانی را در نظر بگیرید با ۱۵ واحد مسکونی و ۲۰۰۰ مترمربع مساحت بنای مفید و ۸۰۰ مترمربع مساحت مشاعات از قبیل لابی و پارکینگ ، این ساختمان ازلحاظ نسبت مسکونی مفید و مشاعات می‌تواند ساختمان خوبی باشد ولیکن با مشاعات کمتر از ۸۰۰ متر مربع یا همان ۴۰% دیگر در این گروه جای ندارد و بدیهی است ساختمانی با ۱۵ واحد مسکونی و ۲۰۰۰ مترمربع مساحت بنای مفید و ۱۶۰۰ مترمربع مساحت مشاعات (نسبت مشاعات به مفید ۸۰%) مرغوب‌تر و طبیعتاً گران‌تر است و بعلاوه اینکه هرچه شما سهم بیشتری از مشاعات داشته باشید ، سهم بیشتری از کل زمین ملک موردنظر را هم دارید .

۴- کیفیت ساختمان

کیفیت ساختمان را به هشت دسته تقسیم می‌کنیم:

کارهای زیر بنایی مثل فونداسیون و اسکلت ساختمان
نازک‌کاری ساختمان
تأسیسات مکانیکی زیر بنایی ساختمان مثل لوله‌کشی و سیم‌کشی الکتریکی
سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی ساختمان
سیستم‌های الکتریکی هوشمند
درب و پنجره
دکوراسیون داخلی
تجهیزات ساختمان
کارهای زیر بنایی مثل فونداسیون و اسکلت ساختمان
فونداسیون و اسکلت ساختمان از مواردی هستند که پس از نازک‌کاری پوشیده می‌شوند و خریداران در این مورد می‌توانند از متخصصین ساختمان نظر بخواهند ولیکن گزارشات نتایج آزمایشگاهی تست بتن برای ساختمان‌های اسکلت بتنی و تست جوشکاری برای ساختمان‌های اسکلت فلزی از اهمیت بسزایی برخوردار است .

نازک‌کاری ساختمان و دکوراسیون ساختمان

نازک‌کاری در کلام حرفه‌ای همان دیوارچینی و کارهای بعدازآن مثل کاشی‌کاری و گچ کاری و سنگ‌کاری است . دیوارچینی از دید خریدار بی‌اهمیت جلوه می‌کند و بیشتر به مواردی همچون کاشی‌کاری، مدل و رنگ آن و سنگ‌کاری و نوع و رنگ آن می‌پردازند ولیکن توجه داشته باشید که اهمیت دیوارچینی بیشتر از سایر موارد مذکور است.

حتماً تابه‌حال در آپارتمانی زندگی کرده‌اید که بوی ناخوشایند حمام و توالت را حتی با درب‌های بسته از چندم‌تری احساس می‌کرده‌اید و صدای گفتگوی بچه‌ها و آپارتمان مجاور حتی با درب‌های بسته در سالن نشیمن هم قابل شنوایی است علت این امر نبستن بالای درب در قسمت بالای سقف کاذب است که غیرقابل روئیت است و دوم اینکه از بلوکهای نامرغوب که عایق صدا نیستند استفاده‌شده است و یا اینکه دیوار از ضخامت کافی برخوردار نیست.

پس به‌طور خلاصه این نکات کلیدی را به خاطر بسپارید ۱- استفاده از بلوکهای عایق حرارت و صدا ( بلوکهای سبک اصطلاحاً سیپورکس و مشابه آن) ۲- ضخامت ۲۰ سانتیمتر برای دیوارهای خارجی و دیوار همسایه مجاور و ۱۰ سانتیمتر برای حدفاصل اتاق‌ها ۳- استفاده از عایق رطوبتی مرغوب در سرویس‌های بهداشتی ۴- استفاده از عایق صوتی در کف آپارتمان خصوصاً سالن پذیرائی ۵- بسته بودن کامل دیوارچینی در بالای سقف کاذب ۶- عایق‌کاری کامل بام با عایق رطوبتی و حرارتی و درصورتی‌که تردد روی بام متصور است عایق صوتی هم در نظر گرفته شود.

تأسیسات مکانیکی و الکتریکی زیر بنایی ساختمان مثل لوله‌کشی و سیم‌کشی برق

کیفیت لوله‌های آب‌رسانی برای آب مصرفی سرد و گرم و سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی خیلی متفاوت‌اند و بر اساس نسبت کیفیت و قیمت به لوله‌های فلزی گالوانیزه که رایج‌ترین و ارزان‌ترین است تا لوله‌های پلی‌اتیلن و پلی پروپیلن ولوله‌های پنج لایه ولوله‌های مسی که گران‌ترین و بهترین است طبقه‌بندی می‌شوند و ازلحاظ لوله‌های فاضلاب توجه داشته باشید لوله‌های چدنی کیفیت خوبی دارند ولی لوله‌های پلیکا از نوع چسبی یا پوش فیت در زمان عبور فاضلاب سروصدای زیادی دارند و این مشکل در لوله‌های PVC از نوع چندلایه برطرف گردیده است ولی تولید داخلی ندارد.

برای سیم‌کشی تأسیسات الکتریکی باید از سیم‌های استاندارد استفاده شود و سیم‌کشی برق اضطراری یک امتیاز بزرگ محسوب می‌گردد.ضمناً می‌توانید تابلوی فیوزها را با دقت نگاه کنید هر چه تعداد فیوزها بیشتر باشد نشان‌دهنده این ست که سیستم برق‌کشی در قسمت‌های مختلف آپارتمان بیشتر تفکیک گردیده است و از کیفیت بهتری برخوردار است.

سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی ساختمان

در ساختمان‌هایی که تعداد واحدهای آپارتمانی کم است یا اینکه متراژ کل بنا کم باشد(حدود ده واحد یا کمتر از ۱۰۰۰ مترمربع) مقرون‌به‌صرفه تر است که از سیستمهای خنک‌کننده مجزا و برای گرمایش از پکیج دیواری یا زمینی مجزا و رادیاتور استفاده شود و در ساختمان‌های بزرگ‌تر و با تعداد بیشتر منطقی‌تر است از سیستمهای سرمایشی مرکزی (چیلر) و برای گرمایش از دیگ چدنی یا فولادی و فن کویل سقفی یا زمینی که آبگرم مصرفی کل ساختمان را نیز تأمین می‌نماید استفاده گردد .

سیستم‌های الکتریکی هوشمند

امروزه در ساختمان‌هایی که از کیفیت ساخت مطلوب‌تری برخوردارند از سیستم‌های برقی هوشمند استفاده می‌گردد و این سیستم‌ها بسیار متنوع هستند و دو نمونه بسیار رایج آن‌ها عبارت‌اند از IEBوX۱۰ که در آینده نزدیک مقاله جداگانه تشریحی جهت استفاده کارشناسان و علاقه‌مندان محترم ارائه خواهد شد. به‌طورکلی این امر باعث صرفه‌جوئی در مصرف برق و آسودگی و آرامش بیشتر نیز می‌شود و حتی شما می‌توانید از خارج از منزل روشنایی و لوازم برقی آپارتمانتان را روشن و یا خاموش‌کنید.

درب و پنجره

بهترین نوع درب‌ها آن‌هایی هستند که بر اساس ابعاد درخواستی ساخته می‌شوند و در ساخت آن‌ها و چهارچوب متعلقه کاملاً از چوب استفاده‌شده است و قیمت آن‌ها نیز بر اساس نوع چوب استفاده‌شده بسیار متفاوت است مثلاً چوب بلوط بسیار مقاوم و گران‌قیمت است ورگه‌های بسیار متفاوت از بزرگ تا کوچک با رنگ‌های روشن و تیره جلوه خیره‌کننده‌ای دارد و چوب راش رگه‌های ریز و نقطه‌های مشکی‌رنگ دارد و ازلحاظ قیمتی در ردیف متوسط قرارداد و چوب کاج که اصطلاحاً چوب روسی نامیده می‌شود و بستگی به برش چوب دارای رگه‌های درشت یا نامعلوم می‌باشد و ازلحاظ قیمت هم در ردیف سوم قرارداد و ضمناً موریانه این چوب را دوست ندارد لذا برای استفاده در مناطق پرمخاطره ازلحاظ موریانه مثل شمال کشور بسیار مناسب است.

توجه فرمائید برای تشخیص نوع چوب به کارشناس مربوطه مراجعه فرمائید چون خیلی دیده‌شده است که چوبهای نامرغوب را با نقاشی پلیس‌تر شبیه چوبهای دیگر تزئین کرده‌اند.

پنجره‌ها خیلی متنوع هستند و ازلحاظ کیفیت نیز خیلی متفاوت و توضیح کامل آن مقاله مجزایی را نیازمند است که در آینده نزدیک ارائه خواهد گردید فقط این موضوع را در نظر داشته باشید که بهترین آن‌ها ازلحاظ کیفیت ، پروفیل آلومینیوم نرمال بر یک با شیشه دوجداره که حداقل یکی از جدارهای آن شیشه شش میلی‌متری باشد و در مرحله دوم پنجره‌های UPVC با شیشه دوجداره قراردادند ولیکن توجه داشته باشید که ازلحاظ کیفیت گونه‌های متفاوتی وجود دارد و امکان تغییر رنگ آن‌ها با توجه به تابش آفتاب احتمال دارد ولی به‌هرحال درزبندی آن‌ها در درجه نخست اهمیت قرارداد و برای تست آن میتوآن‌یک اسکناس را از طول لای پنجره قرار دهید و پنجره را ببندید مشاهده می‌فرمایید که به‌سختی می‌توانید اسکناس را بیرون بکشید و امکان پاره شدن اسکناس زیاد است.

دکوراسیون داخلی

در مورد دکوراسیون داخلی آپارتمان و لوازم مورد استفاده‌شده سخن بسیار است ولیکن در زمان خرید آپارتمان به ذکر این نکته بسنده می‌نمایم که در طراحی دکوراسیون داخلی که امری سلیقه‌ای است حتماً اول‌ازهمه به کاربرد و بعد به شکل موضوع موردنظر و همخوانی ازلحاظ شکل و جنس و رنگ با سایر لوازم منزل توجه بفرمائید. ضمناً به این موضوع هم گوشه نظری داشته باشید که همیشه تغییر همه یا بخشی از کارهای تزئینی و دکوراتیو به‌سادگی و بدون تغییرات وسیع‌تر امکان‌پذیر نیستند.

تجهیزات ساختمان

منظور از تجهیزات آپارتمان آن‌هایی هستند که به‌راحتی بشود آن‌ها را عوض کرد و تغییر آن‌ها به‌راحتی مقدور باشد مثل فرش کف اعم از سنگ و سرامیک و پارکت و موکت و یا کابینت آشپزخانه با هود و سینک و اجاق و یخچال و سرویس‌های بهداشتی و دستگیره درب‌ها و چراغ‌های روشنایی و … درست است که این اقلام در ظاهر خیلی مهم هستند ولی ازلحاظ مادی رقم بسیار کوچکی را (حدود۱۰%) درمجموع یک آپارتمان تشکیل می‌دهند و حتی اگر قابل‌تحمل باشند چند سال پس از استفاده از آپارتمان شاید ترجیح بدهید آن‌ها را عوض کنید لذا در انتخاب آپارتمان تجهیزات استفاده‌شده را نباید ملاک انتخاب قرارداد هرچند که این بخش بسیار خوش‌منظر و گول زننده است.

۵- کیفیت اجزای ساختمان

درست است که کیفیت اجزای ساختمان خیلی مهم است که از چه مصالحی استفاده می‌کنیم ولیکن این نکته هم خیلی مهم است که از این مصالح چگونه استفاده می‌کنیم ، درست مانند آشپزی که از ابزار و لوازم خوب و مواد غذایی مرغوب استفاده کند ولیکن محصول آن می‌تواند یک غذای خوشمزه و زیبا باشد یا یک غذای بدمزه و بدریخت.

اولین برخورد ما با ساختمان نمای آن است ، خوب نمای ساختمان باید زیبا و شکیل باشد ولی نباید اجازه بدهیم که ما را مسخ کند چون فقط آن را یک یا دو بار در روز و آن‌ها برای چند لحظه آن را می‌بینیم ولی در عوض حداقل برای چند ساعت در آپارتمانمان اقامت داریم. شکل‌های خیلی مدرن همان‌طور که خیلی جذاب هستند خیلی زود هم خسته‌کننده می‌شوند.

دومین برخورد ما با کف سازی است . جدا از جنس کف سازی که بستگی زیادی به وسعت ،نور و فضا دارد کیفیت کف سازی باید به‌گونه‌ای باشد که قناسی های فضاها را بپوشاند و نقش جذابی هم داشته باشد ضمناً قرنیزهای باکیفیت و زیبا هم تأثیر زیادی در نمایش بهتر کف سازی دارد.

سومین برخورد ما با سقف است که دو نقش دارد یکی ایجاد حجم و دیگری پردازش نور و صوت . توجه بفرمایید به‌جز در مورد ایجاد حجم (بلند یا کوتاه بودن ارتفاع کف تا سقف ازلحاظ روانشناسی )، ایجاد حجم اضافی باید دو نقش مفید داشته باشد ،اول از جهت نورپردازی اعم از موضعی و گسترده و دوم از جهت شکستن صدای همهمه محیط و یا آکوستیک ، در غیر این صورت در اوایل خرید آپارتمان و یا برای میهمانان خیلی زیبا و جذاب و برای صاحب‌خانه خیلی خسته‌کننده خواهد بود .

در این مورد باید به چیدمان مبلمان به‌صورت موردنظرمان با در نظر گرفتن محل قرار گرفتن لوستر و کلید و پریزها خیلی توجه نماییم ،البته موارد اشاره‌شده فقط در سقف‌های با ارتفاع برابر یا بیش از سه متر قابل‌بررسی است لذا در زمان خرید آپارتمان به ارتفاع سقف توجه ویژه بفرمایید.

چهارمین برخورد ما با فضاهای ارتباطی است مثل آسانسورها و راه‌پله‌هاست. آسانسور ازلحاظ فنی و تکنیکی بسیار تخصصی است .ضمن اینکه زیبایی اتاق آسانسور باید مدنظر قرار گیرد ولیکن ابعاد بیش از یک متر در طول و عرض برای آسانسور شش‌نفره یک اصل است و ضمناً توقف آسانسور در تراز بام و سرعت حرکت ۶/۱ متر در ثانیه نیز حائز اهمیت است.

برای پله‌ها ، زیبایی ظاهری و آسایش و راحتی بالا رفتن و پایین آمدن از نکات اصلی هستند و ضمناً ارتفاع هر پله بین ۱۷ تا ۲۱ سانتیمتر و عرض بیش از یک متر برای هر سنگ پله قابل‌قبول است ولی نکته مهم‌تر این ست که اولین تا آخرین پله دارای یک ارتفاع باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *