تاریخ امروز1 آذر 1403

شهر جدید اندیشه تهران کجاست؟

شهر اندیشه تهران واقع در پایتخت ایران یکی از شهر هایی است که با هدف سر ریز شدن جمعیت کرج و تهران در این منطقه برای سکونت ساخته شد. این شهر مسکونی دارای 6 فاز میباشد که در موقعیت 30 کیلومتری تهران، 7 کیلومتری جنوب شرقی کرج و 3 کیلومتری شمال شهریار قرار دارد.

معرفی و موقعیت جغرافیایی

این شهر در دشت های جنوبی کوه های رشته کوه البرز قرار دارد که موقعیت جغرافیایی آن روی نقشه 35 درجه و 42 دقیقه شمالی و همینطور 51 درجه و 2 دقیقه غربی در جوار استان های البرز و تهران قرار دارد. ارتفاع این منطقه از سطح دریا مابین 1200 تا 1250 متر است و از لحاظ تقسیمات شهری در کشور جزو شهر شهریار میباشد.
نقشه اندیشه شبیه به شکل هندسی مثلث است که اضلاع جنوبی و غربی آن هریک در حدود ۵ کیلومتر و ضلع شمالی شرقی آن حدودا ۶ کیلومتر طول دارند. از غرب همجوار با فردیس کرج از جنوب محدود به جاده ملارد به شهریار و از شرق محدود به جاده شهریار به کرج می باشد. البته قسمت هایی از شهرهای شهریار و کرج ( شهرک های صدف و کوثر و مریم) در این محدوده قرار دارند، لذا گاهی تسامحا جزو اندیشه معرفی می شوند.
از شهر اندیشه تا میدان آزادی واقع در تهران حدود 30 کیلومتر فاصله وجود دارد اما با ادامه داشتن ساخت و ساز مناطق مسکونی تهران به سمت غرب این فاصله در آینده ای نزدیک عملا به نصف خواهد رسید.
همان طور که در ابتدای متن ذکر کردیم در ابتدا شهر اندیشه به عنوان کنترل کننده سر ریز جمعیت کلانشهر تهران شروع به ساخته شدن کرد ولی در حال حاضر در جهت تجاری سازی پیش رفته‌است. همچنین از لحاظ فرهنگی، هنری و ورزشی نیز شهری پیشتاز در غرب استان تهران می‌باشد. بازار ایرانی اسلامی اندیشه که به سبک میدان نقش جهان اصفهان ساخته شده‌است، یکی از بزرگترین مکان‌های تجاری و تفریحی شهر اندیشه میباشد.

جمعیت سر ریز شده و ساکن در اندیشه

با توجه به این که این شهر نوبنیاد بوده و سابقه چندانی ندارد جمعیت آن عموما مهاجر بوده و اکثرا از تهران یا شهرهای مجاور به این شهر آمده اند. این نکته نیز لازم به ذکر است که تاریخه فاز یک این شهرک به قبل از انقلاب اسلامی برمیگردد و بافت جمعیتی ساکن در این منطقه متشکل از اقوام مختلف ایران بوده و از لحاظ درآمد بیشتر در محدوده دهکه ای میانی و بالاتر می باشند.
بیشتر ساکنین منطقه شهرک اندیشه را کارمندان و کارکنان اداره جات و کارخانه جات بزرگ و یا افراد مستقل شاغل در غرب استان تهران تشکیل میدهند و جمعیت این شهر طبق آخرین آمارگیری رسمی بیش از 120 هزار نفر میباشد که این آمار همچنان در حال رشد میباشد.
از اهداف ساخته شدن این شهرک مسکونی در غرب تهران برای جمعیت ساکن در آن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
  • امکان فرصت دهی و ساماندهی به ساکنین و مردم استان تهران و البرز
  • حفظ تعادل اکولوژی منطقه
  • ایجاد محیط زیست مناسب برای مردم
  • نزدیکی محل کار، مسکن و خدمات شهری به یکدیگر برای رفاه حال ساکنین
  • استفاده بهینه از زیر ساخت ها

آب و هوای شهر اندیشه

اگرچه از لحاظ جغرافیایی این شهر در محدوده اقلیم گرم و خشک قرار دارد لاکن مجاورت آن با کوهپایه های جنوبی رشته کوه البرز و قرار داشتن آن در مسیر باد های معروف شهریار علاوه بر آن که منجر به آن شده که در اغلب ایام سال از هوای پاک و مطبوعی برخودار باشد همچنین در بسیاری از روزهای بهار و تابستان و بخشی از پاییز، وزش بادهای مذکور که از روی کشتزارهای استان های البرز و قزوین عبور می‌کنند لطافت و خنکای مطبوعی در هوای شهر ایجاد می کنند.
بنابر این تا حدودی آب و هوای آن ییلاقی است البته در موارد محدودی که سکون هوا پیش می آید نفوذ گرد و غبار معادن ماسه ( واقع در شرق اندیشه ) و حتی بعضا بوی آزاردهنده کارخانه آسفالت سازی وضعیت ناهنجاری پدید می آورد که این اتفاق به ندرت پیش میآید که شاید قابل لمس هم نباشد برای ساکنین.

زیر ساخت ها

علی رغم جدید بودن شهر از لحاظ اغلب زیر ساختها وضعیت نسبتا مناسبی وجود دارد. تمامی معابر فعال شهر جدول کشی و آسفالت هستند و در تمام نقاط منطقه آب و برق و گاز و همچنین تلفن نیز وجود دارد و این نکته نیز قابل ذکر است که مشکل کمبود فشار آب که کلانشهر ها را درگیر خود کرده است در این منطقه وجود وجود ندارد که خود از نکات مثبت به شمار میرود.
آنتن دهی اپراتور های تلفن همراه مثل همراه اول و ایرانسل مناسب میباشد و اینترنت به صورت دایال آپ،ADSL ، بیسیم و وایمکس در دسترس می باشد. ارتباط مستقیم با مترو وجود ندارد. علی رغم چهار بانده شدن جاده ارتباطی با تهران ( محور چیتگر شهریار ) هنوز در شروع و پایان ساعات کاری ترافیک سنگین مشاهده می شود. البته پروژه شش بانده کردن این محور و ایجاد تقاطع غیر همسطح در مهمترین گلوگاه آن در حال اجرا است و همچنین برنامه اتصال بزرگراه شش بانده شهریار به کرج به اتوبان تهران سمت کرج در محل گرمدره نیز در حال پیشرفت می باشد.

امکانات شهر اندیشه

  1. مدارس عمدتا دولتی به تعداد مورد نیاز
  2. پارک ها و فضای سبز و وسایل ورزشی و زمین های بازی کودکان در عمده نقاط
  3. تعداد زیادی ورزشگاه با فضای سرپوشیده و رو باز وهمچنین باشگاه ورزشی و دو استخر سرپوشیده
  4. مراکز پستی و مخابراتی و خدمات دولت الکترونیک
  5. وجود شعب بانکهای دولتی ملی، صادرات، مسکن، رفاه و تجارت که از نظر خدمات بانکی
  6. چهاردرمانگاه شبانه روزی، چند مرکز بهداشت و چند آزمایشگاه پزشکی، پنج داروخانه که یکی شبانه روزی است
  7. میادین میوه و مواد خوراکی و بهداشتی
  8. تعداد پرشماری از مراکز تجاری محلی، منطقه ای و مرکزی که اکثرا با امکانات کامل آماده بهره برداری شده اند
  9. چند کتابخانه و فرهنگ سرا
  10. یک پاسگاه انتظامی
  11. دو ایستگاه آتش نشانی
  12. سینما و سینمای چهار بعدی
  13. وجود مسجد به تعداد مورد نیاز منطقه
  14. یک مجتمع خدمات صنعتی و گارگاهی
  15. علاوه بر یک پمپ بنزین و سه جایگاه گاز داخلی تعداد کافی پمپ بنزین در اطراف شهر وجود دارد
از این رو که این شهر طبق طراحی ها و سازه های مدرن ساخته شده بسیاری از ملاحظات شهرسازی در منطقه نیز رعایت گردیده است که نمونه هایی از این ملاحظات را در زیر ذکر میکنیم.
  • عدم تداخل کاربری های گوناگون مانند مسکونی، تجاری، اداری، ورزشی، درمانی، آموزشی، کارگاهی و…
  • امتناع از ایجاد معابر خودرویی متقاطع (به شکل موزاییکی) در مناطق مسکونی جهت کاهش انگیزه تردد برای خودروهای گذری و افزایش امنیت و آرامش مناطق مسکونی. شبکه کوچه ها و خیابانهای فرعی در مناطق مسکونی اغلب به نحوی طراحی شده که از عبور خودروهای نا مرتبط با ساکنین و از سرعت گرفتن خودروها پیشگیری شود
  • خیابان های اصلی دارای عرض ۲۴ تا ۶۰ متر می باشند و همه خیابانهای اصلی و فرعی دارای پیاده روی مناسب به عرض ۳ تا ۱۵ متر هستند در طول پیاده روهای عریض فضای سبز وسیع و بعضا نیمکت منظور شده است
  •  تعداد زیادی پارکینگ عمومی رایگان در مجاورت اماکن پر مراجعه وجود دارد
  • خوشبختانه هنوز لازم به یک طرفه شدن هیچ خیابانی نشده است

معرفی مناطق داحل شهر اندیشه

فاز ۱

فاز یک اندیشه دارای اصول شهرسازی سنتی است. همچنین این فاز زیر نظر شهرداری شهر جدید اندیشه نیست و به عنوان ناحیه یک شهرداری شهریار شناخته می‌شود. از سال ۱۳۶۷ به بعد، واگذاری قطعات زمین در متراژهای پانصد و هزار متری به فرهنگیان شاغل در آموزش و پرورش آغاز گردید اما طی سالهای اخیر روند رو به رشد جمعیت مهاجر به اندیشه سبب شده‌است تا زمینها و منازل مذکور از حالت ویلایی سابق به شهرکی آپارتمان ساز جهت سکونت جمعیت رو به رشدش تبدیل گردد.

فاز ۲

طراحی این فاز در زمینی به مساحت ۱۲۰ هکتار از سال ۱۳۷۰ آغاز و قطعات آن در دوبخش ویلایی و آپارتمانی از سال ۱۳۷۱ به متقاضیان واگذار شد. فاز ۲ فاصله نسبتاً زیادی با سایر فازها دارد.

فاز ۳

فاز ۳ اندیشه در سال ۱۳۷۰ در زمینی به مساحت ۳۶۰ هکتار طراحی و بر اساس کاربری مصوب در مراحل مختلف واگذار شده‌است. این فاز بر اساس اسلوب شهرسازی جدید ساخته شده و از نظر دارا بودن زیر ساخت‌های شهری، شرایط بسیار بهتری نسبت به فاز ۱ دارد. در این فاز مجتمع بزرگ تجاری نگارستان به بهره‌برداری رسیده و از پر بازدیدترین و شیک‌ترین مکانهای خرید در اندیشه می‌باشد. در فاز ۳ یک سینما نیز وجود دارد.

فاز ۴

مساحت این فاز ۳۳۰ هکتار بوده که از سال ۱۳۷۵ آماده‌سازی اراضی و واگذاری آن آغاز گردید. فاز ۴ متصل به فاز ۳ است و تداومی است بر روند گسترش فاز ۳ که در کنار جاده کرج- شهریار واقع شده‌است. بازار بزرگ ایرانی اسلامی که به عنوان نماد معماری ایرانی و به سبک نقش جهان اصفهان طراحی شده‌است، در این فاز قرار دارد. همچنین مجتمع تجاری و اداری ارغوان که با مساحت زمینی بالغ بر ۴۲۰۰ متر مربع و زیربنای حدود ۴۸۰۰۰ متر مربع، به صورت مشارکت با بخش خصوصی در فاز ۴ اندیشه، در آذر ماه سال ۹۲ افتتاح شده‌ است.

فاز ۵

مساحت این فاز ۱۹۴ هکتار است. فاز ۵ در کنار جاده کرج- شهریار در قسمت شمالی فاز ۴ شکل گرفته‌است. مانند سایر فازها دارای مجتمع‌های تجاری، مدارس، فرهنگسرای سعدی و مسجد است. خانه‌های مسکونی در این فاز به دو صورت آپارتمانی و ویلائی، با متراژ بالاتر ساخته شده‌ است و محله‌های آن به نسبت فاز ۱ و ۳ و… دارای فضای آرامتری است.

فاز ۶

این فاز به مساحت ۴۰۰ هکتار می‌باشد که عمده زمین‌های آن در مالکیت بخش خصوصی می‌باشد که تا کنون شهرداری مجوز ساخت نداده‌است.

ارگان های شهر اندیشه

 اداره برق در سال  1382 در فاز 3 اندیشه مستقر گردید و این شهر هم اکنون دارای 2 پست توزیع برق 63 کیلو ولت می باشد.
 اداره آب و فاضلاب در سال1389 در فاز 3 اندیشه مستقر گردید. تامین آب شهر اندیشه ،توسط چاه های موجود در شهر صورت پذیرفته است و این شهر فاقد تصفیه خانه و فاضلاب شهری  می باشد.
 اداره مخابرات در سال 1379 در فاز 3 اندیشه مستقر گردید.
 اداره گاز در سال 1385 در فاز 3 اندیشه مستقر گردید.
 نیروی انتظامی در سال 1379 در فاز 3 اندیشه مستقر گردید.
 شهرداری اندیشه در سال 1382 تاسیس شد و کلیه قسمت های واگذار شده شهر و شبکه معابر و فضای سبز به آن شرکت تحویل داده شد.

یک نظر

  1. علي پاسخ

    متاسفانه شلوغ ترين جا شده و ترافيك جاده تهران – انديشه بي اندازه و خسته كننده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *