تاریخ امروزآوریل 21, 2025

دست‌اندازهای ورود ایران به بازار بین‌المللی مسکن

رستم قاسمی وزیر راه به تازگی قول داده است ایران در ساخت پروژه‌های عمرانی در ارمنستان مشارکت خواهد کرد. او پیشتر هم این وعده را در حوزه ساخت مسکن در سوریه مطرح کرده بود. اما ظرفیت‌های ایران برای ورود به این پروژه‌ها چقدر است؟

 

ایرج گلابتونچی دبیر سندیکای شرکت‌های ساختمانی بر ظرفیت‌های بالای صنعت ساختمان ایران برای صدور خدمات فنی و مهندسی تاکید دارد اما تحریم را اصلی‌ترین مانع در مسیر بهره‌برداری از این پتانسیل می‌داند.

به گزارش مسکن کیان به نقل از تجارت‌نیوز، وعده ساخت مسکن در کشورهای دیگر در حالی تکرار می‌شود که بازار مسکن داخل با تورم فزاینده ناشی از کمبود تولید و عرضه روبروست. نیاز سالانه کشور به مسکن جدید، دست کم یک میلیون واحد تخمین زده می‌شود و این در حالی است که بر اساس داده های آماری در بهار امسال تنها 90 هزار و 290 پروانه ساخت برای کل مناطق شهری صادر شده است که نسبت به فصل مشابه سال قبل 12.7 درصد کاهش نشان می‌دهد. این در حالی است که کمبود مسکن برای خریداران واقعی، بازار مسکن را با تورمی بی‌سابقه مواجه کرده و رشد قیمت 30 درصدی را طی یک سال گذشته به متقاضیان موثر تحمیل کرده است.

خدمات فنی و مهندسی؛ صادرات یا فرار؟

مشکل کمبود مسکن در ایران و ناتوانی دولت در تکمیل پروژه‌ها آنقدر جدی است که آبان سال گذشته حتی زمزمه‌هایی مبنی بر ورود چین به بازار مسکن ایران هم شنیده شد. اگرچه ورود مستقیم چین به حوزه ساخت مسکن ایران بعدا توسط وزیر راه و شهرسازی تکذیب شد اما همان زمان هم گفته شد قرار است فناوری ساخت توسط چینی‌ها وارد شود که می تواند قیمت مسکن را تا 30 درصد کاهش دهد. این اظهارات در کنار مذاکره با طرف‌های چینی که از سوی وزیر راه هم تایید شد، انتقادات زیادی را نسبت به کنارزدن بخش خصوصی ایران و مذاکره با خارجی‌ها برای ساخت خانه و بهره‌برداری از بازار تشنه ایران مطرح کرد.

سرکوب بخش خصوصی

بی‌توجهی دولت به ظرفیت‌های سازندگان واحدهای مسکونی و سنگ اندازی در مسیر مشارکت آنها برای ساخت پروژه‌های خصوصی و دولتی سبب شده است موجی از خروج سرمایه مسکن‌سازان از بازار ساخت و ساز ایران و کوچ به کشورهایی نظیر ترکیه، تاجیکستان و ترکمنستان شکل بگیرد. این در حالی است که بخش خصوصی ایران حتی در حوزه ساخت مسکن ملی هم ابراز آمادگی کرده بود اما در نهایت نتوانست با دولت به توافقی نهایی و جدی دست یابد. بررسی‌های اتاق بازرگانی حاکی است ماهانه حدود یک میلیار دلار سرمایه از کشور خارج می‌شود که بخش بزرگی از آن در بازارهای مسکن کشورهای همسایه حل می‌شود.

ظرفیت‌های صدور خدمات

گفته می‌شود در حال حاضر ایران از پتانسیل بالایی برای صدور خدمات فنی و مهندسی برخوردار است. در حال حاضر تعداد پیمانکاران تایید صلاحیت‌شده کشور برابر با 54 هزار و 898 شرکت و تعداد مهندسان مشاور 3665 شرکت برآورد می‌شود که از ظرفیتی معادل 200 میلیارد دلار نشان دارد. در کنار مهندسان آماده به کار می‌توان از دیگر نیروهای ماهر نظیر گچ‌کاران، جوشکاران و فعالان رشته‌های دیگر در حوزه ساخت و ساز نام برد که می‌توانند در صدور خدمات مهندسی مشارکت کنند. با این حال اما آمارها نشان می‌دهند طی 10 سال گذشته صادرات خدمات فنی و مهندسی به دلیل تحریم‌های بانکی و بروکراسی‌های اداری به شدت کاهش یافته و از 4.1 میلیارد دلار در سال 90 به 1.8 میلیارد دلار در سال گذشته رسیده است. این در حالی است که ایران طی سال‌های اخیر بازار مسکن عراق را هم تقریبا از دست داده و برخی پروژه‌ها در این کشور به در بسته خورده اند.

 

 

منبع : تجارت نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *