تاریخ امروزآوریل 2, 2025

آشنایی با انواع الکترود جوشکاری و تأثیر آن‌ها بر کیفیت کار

الکترود به عنوان یکی از ابزارهای مهم و کاربردی در صنعت جوشکاری است که انواع مختلفی دارد. همین موضوع انتخاب یک محصول مناسب و متناسب با کار جوش را کمی دشوار می‌کند. جوشکارهای حرفه‌ای به خوبی می‌دانند که انتخاب الکترود اشتباه چطور نتیجه تلاششان را از بین می‌برد. ایجاد تخلخل و یا بی‌کیفیت شدن ظاهر جوش نتیجه تهیه الکترود نامناسب است. به همین دلیل باید با انواع الکترود و کاربرد قیمت انواع الکترود هر یک آشنا شوید. در ادامه مطلب قصد داریم به همین موضوع بپردازیم.

تاثیر الکترود در کیفیت جوش

از این محصول در هر شرایطی و هر نوع روش جوشکاری می‌توان استفاده کرد. به طوری که در محیط‌های با دمای بالا یا پایین، در فضای همراه با اکسیژن و یا با فشار بالا و پایین می‌توان از الکترود استفاده کنید. اما انتخاب نوع الکترود باید متناسب با شرایط محیط صورت بگیرد. برای مثال زمانی که دمای محیط بسیار بالاست، باید به سراغ الکترودهای کم هیدروژن (از جمله الکترود 8017) بروید.

همچنین زمانی که در محیط رطوبت بسیار بالایی وجود دارد، استفاده از همین الکترودها را پیشنهاد می‌دهیم. زیرا این محصولات قدرت بیشتری در جذب رطوبت دارند.

از دیگر تاثیرات الکترود بر صنعت جوشکاری باید به افزایش سرعت پروژه‌ها اشاره کنیم. ضمن اینکه الکترود جوشکاری اندازه بسیار کوچکی دارد و در فضاهای بسیار محدود هم می‌توانید از آن استفاده کنید. این محصول کاربردی برای تمامی جهات (افقی، عمودی، بالا و پایین) قابل استفاده است.

انواع الکترود جوشکاری

حالا که با ضرورت استفاده از الکترود آشنا شدید، بهتر است در مورد انواع این محصول هم اطلاعات کامل داشته باشید. تنها در این صورت است که می‌توانید در مواقع نیاز الکترود مناسب با نیاز خود را تهیه کنید.

به طور کلی این محصول براساس چند فاکتور دسته‌بندی می‌شود که عبارتند از:

  • قطر

  • نوع پوشش

  • ساخت

  • جنس مفتول

  • ضخامت پوشش

در زیر به هر یک از انواع این محصول برحسب این فاکتورها پرداخته‌ایم.

انواع الکترود برحسب قطر

قطر یکی از معیارهای مهم در خرید و حتی قیمت الکترود جوشکاری است. به طوری که می‌تواند بر روی نتیجه کلی جوش هم تاثیر داشته باشد. اما قطر را باید براساس نوع جوشکاری، ضخامت قطعه کار و حتی دستگاهی که استفاده می‌کنید، انتخاب کرده باشید.

کاربرد

آمپر

طول

مناسب نوع جوشکاری

قطر الکترود ‏‏(میلی‌متر)‏

مناسب برای جوشکاری قطعات نازک و ورق‌های فلزی نازک

60 90

350

جوشکاری دستی

2.0 2.5

کاربرد برای جوشکاری عمومی در صنایع و اتصالات متوسط

100- 120

350

جوشکاری دستی

3.2

مناسب برای جوشکاری قطعات ضخیم‌تر، اسکلت‌های فلزی و سازه‌های سنگین

110- 160

450

جوشکاری دستی

4.0

مناسب برای جوشکاری بسیار سنگین، صنعتی و سازه‌های فلزی بزرگ

160- 220

450

جوشکاری دستی‎ ‎یا زیرپودری

5 و بالاتر

دقت داشته باشید که قطر الکترود را باید برحسب ضخامت فلز پایه نیز استفاده کنید.

انتخاب الکترود برحسب پوشش

یکی دیگر از فاکتورهای مهم برای انتخاب الکترود برحسب پوشش آنست. شاید بپرسید پوشش الکترود چیست که باید به انواع زیر اشاره کنیم:

نوع پوشش

حاوی

کاربرد

پوشش روتیلی ‏

حاوی دی‌اکسید تیتانیوم (‏TiO‏) ‏

مناسب برای قطعات فولادی نازک تا متوسط.‏

الکترود با پوشش قلیایی ‏

حاوی کربنات کلسیم و فلورید کلسیم ‏

مناسب برای جوشکاری در شرایط سخت، مانند دماهای پایین یا فشار بالا.‏

الکترود با پوشش سلولزی ‏

حاوی ترکیبات آلی (مانند سلولز) ‏

مناسب جوشکاری برای موقعیت‌های دشوار

الکترود با پوشش اکسیدی ‏

حاوی اکسیدهای فلزی در پوشش

مناسب برای جوشکاری با کیفیت بالا.

الکترود با پوشش پودری ‏

حاوی پودر آهن در پوشش

مناسب برای جوشکاری‌های طولانی و با بازدهی بالا

انواع الکترود براساس آلیاژ مفتول

یکی دیگر از انواع فاکتورها برای دسته‌بندی الکترود «نوع فلز مفتول» است. این محصول از یک شاخه و پوشش دور آن تشکیل شده است. در بالا به نوع پوشش اشاره کردیم و حالا نوبت به نوع فلز الکترود می‌رسد.

انواع الکترود برحسب جنس مفتول عبارت است از:

  • فولاد کم کربن

  • فولاد ضد زنگ

  • نیکل

  • آلومینیوم

  • پلی اتیلن

هر یک از این فلزات ویژگی‌های متفاوتی از نظر مقاومت در برابر رطوبت، وزن متفاوت و مقاومت در برابر حرارت و خم شدن متفاوت هستند.

انواع الکترود برحسب ضخامت پوشش

الکترود برحسب ضخامت هم دسته‌بندی می‌شود. میزان پوششی که برای این محصول در نظر گرفته می‌شود بر روی عمق نفوذ، دوام جوشکاری و قوس الکتریکی موثر است. حالا باید بگوییم که الکترودها برحسب ضخامت پوشش به چند نوع تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • پوشش نازک

  • پوشش متوسط

  • پوشش ضخیم

  • پوشش خیلی ضخیم

انواع الکترود برحسب نامگذاری

اگر قصد خرید الکترود را دارید، مطمئناً وقتی به فروشگاه مراجعه می‌کنید در مورد نوع محصول از شما سوال می‌شود. گاهی هم باید برحسب نامگذاری اقدام به انتخاب الکترود کنید. در این صورت باید با نامگذاری این محصول آشنایی داشته باشید.

به طور کلی نامگذاری الکترود بر حسب استاندارد A.W.S صورت می‌گیرد. این سه حرف به انجمن جوشکاران امریکا اشاره دارند. حالا براساس این استاندارد، بر روی هر الکترود یک کد 6 کاراکتری درج می‌شود. خوب شاید بپرسید این کاراکترها به چه معنا هستند که در زیر به آن پرداخته‌ایم.

  • کاراکتر اول: این کاراکتر به جریان الکتریکی مورد نیاز برای الکترود اشاره دارد. حالا اگر حرف E درج شده باشد به این معناست که باید با قوس الکتریکی کار کنید. اما اگر کاراکتر اول حروف RG بود، یعنی باید از این محصول برای جوشکاری گازی استفاده کنید.

  • دو کاراکتر بعدی: این دو عدد از استحکام کششی محصول حکایت دارد و برحسب پوند بر اینچ مربع مشخص می‌شود.

  • کاراکتر چهارم: این قسمت یک عدد (از 1 تا 4) است که به حالت جوشکاری اشاره می‌کند. در جدول زیر می‌توانید حالت‌های مختلف کاراکتر چهارم بر روی الکترود را مشاهده کنید:

عدد

کاربرد

۱

جوشکاری در همه موقعیت‌ها

۲

جوشکاری در حالت تخت و افقی

۳

جوشکاری در حالت تخت

۴

جوشکاری در همه موقعیت‌ها و حالت v-down

  • کاراکتر پنجم: در نهایت نوع پوشش الکترود در قسمت پنجم می‌آید. در جدول زیر نوع پوشش از عدد 0 تا 5 را نشان داده‌ایم.

عدد

نوع پوشش

۰

الکترود پر سلولز و کربنات سدیم

۱

پر سلولز و کربنات پتاسیم

۲

پر تیتان و کربنات سدیم

۳

پر تینان و کربنات سدیم

۴

پر تینان به همراه پودر آهن

۵

کم هیدروژن

در آخر

با توجه به تنوع الکترود در بازار بسیاری از جوشکارهای تازه کار و مبتدی در انتخاب بهترین محصول دچار اشتباه می‌شوند. در این مطلب گفتیم که الکترودهای جوشکاری از نظر نوع پوشش، آلیاژ مفتول، ضخامت پوشش و حتی اعداد و حروف روی آن انواع مختلفی دارد. هر یک از این محصولات هم برای یک جوشکاری خاص استفاده می‌شود. اگر به دنبال افزایش کیفیت جوشکاری هستید، مطمئناً انتخاب یک الکترود مناسب اهمیت زیادی پیدا می‌کند. ما هم تلاش کردیم در این مطلب با معرفی انواع الکترود و کاربردهای هر یک از آن‌ها راهنمای کاملی را ارائه دهیم. امیدواریم این مطلب برایتان کاربردی و مفید بوده باشد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *