اتلاف پول و انرژی در طرح نهضت ملی مسکن

رئیس کانون انبوه‌سازان کشور معتقد است اصلی‌ترین چالشی که در حال حاضر بازار مسکن از آن رنج می‌برد، مدیریت جزیره‌ای است. سیدمحمد مرتضوی بر همین اساس تاکید می‌کند یکی از تکالیف مهم در حوزه وزارت راه‌وشهرسازی، نگاه جامع و درازمدت به حوزه مسکن است و در همین راستا باید برنامه‌ریزی‌ها به گونه‌ای انجام شود که مردم بتوانند با حداقل‌هایی که دارند از نعمت خانه‌دار شدن بهره‌مند شوند.

به گزارش مسکن کیان به نقل از  تجارت‌نیوز، مسکن با ثبت تورم سالانه 46 درصدی در هشتمین ماه سال جاری، از نرخ تورم اسمی هم پیشی گرفته است؛ باید اشاره داشت که این جهش قیمتی به دنبال جهش ناگهانی قیمت دلار در این ماه رخ داده است. کارشناسان اقتصادی، یکی از اصلی‌ترین دلایل رشد قیمت مسکن را ضعف سمت عرضه می‌دانند. بر همین اساس همواره تاکید می‌شود برای تعدیل قیمت‌ مسکن و کاهش هیجانات در این بازار لازم است بخش تولید تقویت شده و عرضه افزایش یابد. اما آیا طرح نهضت ملی مسکن راهکار مناسبی برای تقویت سمت عرضه بوده است؟

دولت اگر چه وظیفه تامین مسکن و رفاه مردم را بر عهده دارد اما همواره تلاش کرده است از این نمد کلاهی هم برای خود بدوزد و بر همین اساس طی سال‌های اخیر طرح‌هایی نظیر مسکن مهر و نهضت ملی مسکن را با کنارزدن بخش خصوصی به عنوان نسخه درمان بازار مسکن ارائه کرده است. با این حال اما هر دو طرح شکست‌خورده تلقی می‌شوند و نتوانسته‌اند اهداف اولیه خود را به درستی محقق کنند. اما اشکال کار کجاست و باید از چه راهی تورم مسکن را کنترل و متقاضیان واقعی را خانه‌دار کرد؟

دومینوی افزایش قیمت در زنجیره تولید مسکن

در همین ارتباط رئیس هیات مدیره کانون سراسری انبوه‌سازان کشور در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز عنوان کرد: موضوعی که ما در سال جاری با آن مواجه بوده‌ایم، افزایش قیمت تمام‌شده مسکن است که یکی از آن می‌تواند افزایش قیمت مصالح باشد. سیدمحمد مرتضوی گفت: کاهش ارزش پول ملی و تورمی که به صورت افسارگسیخته در کشور وجود دارد خود را در حوزه‌های مختلف از جمله قیمت مصالح ساختمانی و دستمزدها نشان می‌دهد؛ در چنین وضعیتی قدرت خریدی هم در بازار وجود ندارد و معاملات مسکن هم پررونق برآورد نمی‌شود.

وی تاکید کرد: عملا خرید و فروش و معاملات با رکود مواجه است اما افزایش قیمت تمام‎شده به گونه‌ای است که تاثیر خود را در نرخ‌های پیشنهادی بازار مسکن می‌گذارد و این تاثیر به ویژه در مسکن ارزان‌قیمت یا در خانه‌های کوچک‌متراژ بیشتر است؛ غالبا هم در سال‌های اخیر سمت و سوی معاملات به سمت مسکنی بوده است که با قیمت کمتری مورد معامله قرار می‌گیرد.

انحراف منابع به سمت طرح‌های شکست‌خورده

مرتضوی در ادامه اظهار کرد: در چنین شرایطی یک نکته بسیار بااهمیت این است که دولت خود را درگیر طرح بزرگی مانند نهضت ملی مسکن کرد که البته عملا موفقیت قابل توجهی هم نداشته است؛ به عبارت بهتر به هیچ عنوان نتوانست در این حوزه موفقیتی کسب کند! دولت در واقع بخشی از منابع و تسهیلات بانکی را به سمت این طرح سوق داد و رویکرد حمایتی خود از موضوع مسکن را بر این حوزه متمرکز کرد.

این فعال بخش خصوصی بیان کرد: حمایت دولت از بخش مسکن البته رویکرد خوبی است اما ما با نوعی اتلاف انرژی و منابع مالی روبرو بودیم زیرا درگیر طرحی شدیم که خروجی ملموسی از آن نگرفتیم! در حالی که اگر دولت انرژی و منابع مالی قابل توجهی را که به سمت نهضت ملی مسکن هدایت کرده، در جهت حمایت از بخش خصوصی و تثبیت قیمت مصالح ساختمانی به کار می‌گرفت شاهد بهبود وضعیت مسکن کشور بودیم. در حال حاضر دستگاه‌های اجرایی، جریان‌ها و نهادهایی که در حوزه مسکن تاثیرگذارند با رویکردهای غیرموجه، جزیره‌ای و ناهماهنگ در حوزه حمایت از تولید مسکن، مقدمات افزایش قیمت مسکن را فراهم می‌کنند.

 

منبع :

این مطلب را از دست ندهید :   خرید خانه رسما رویا شد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *